Varning för säljare av oäkta raskatt!

Jag blir lika förtvivlad varje gång jag ser dessa annonser på ”äkta raskatt utan stamtavla”. Till höga priser t o m. Har sista åren fått en del samtal ifrån förtvivlade lurade köpare!  Därför är det viktigt att veta följande: en Perser, Main Coon, Norsk skogkatt eller t ex Birma är en raskatt registrerad inom något förbund, vilket varierar lite, då det finns några olika att välja på!

Här nedan följer några saker som man som kattköpare ska vara medveten om!

* En katt utan stamtavla är en huskatt, ingenting annat, det spelar ingen roll hur mycket raskatt föräldrarna är eller hävdas vara, en katt utan stamtavla är och förblir en huskatt.  Vem vet vilka föräldrarna är när det saknas stamtavla.
* En huskatt får inte livförsäkras för mer än 1000-1500:-(beroende på f-bolag), betala därför inte mer för din huskatt och då ska de vara vaccinerade 2 gånger, id-märkta och veterinärbesiktigade.

* Två långhåriga katter kan INTE få en korthårig unge, var uppmärksam på detta! Om en enda unge i kullen är korthårig, ja då kan det möjligen ha skett en mutation, vilket är sällsynt. Men att kattungar normalt blir korthåriga efter två långhåriga föräldrar är en genetisk omöjlighet och ett sätt att lura köpare betala mer för påstådda raser i en kattunge vilka egentligen inte existerar.

Som uppfödare av Chinchilla/shaded silver perser så ser jag ofta att just perserrasen blandas in i dessa korsningar.  Man vill ha lite av perserns päls och framförallt dess lugna temperament. Man brukar kalla dess långhåriga katter för ”angora”.

* Huskatten finns naturligt i alla hårlängder, att en huskatt är långhårig innebär inte att den har raskatt i sig.

* Observera att en uppfödare som har mer än en ras hemma och råkar ut för en tjuvparning mellan dessa raser kan och skall registrera dessa. Alternativt sälja som huskatt med pris därefter.

Detta är några av de knep som bedragarna använder för att lura dig att köpa oregistrerat?

* En del hävdar att katten säljs oregistrerad för att ägaren inte är med i någon kattklubb. Det kostar endast ca 350:-/år att vara med i en kattklubb. Alla som föder upp måste vara medlem i en kattklubb, inte bara för att kunna registrera utan också för att kattklubbens uppgift är att se till att den enskilda uppfödaren följer de regler och förordningar som finns. En uppfödare som inte är med i en kattklubb kan mycket väl vara utesluten pga. att denne inte skött sig. Är det någon du vill anförtro 2-4000:-?. En annan ursäkt är att man vill eller ”måste” ta en kull på sin hona innan kastrering. Detta att man måste är en skröna och det finns inga som helt belägg för detta påstående.

* En annan vanlig ursäkt är att katterna säljs utan stamtavla för att fler ska ha råd med en raskatt, som jag skriver ovan, en katt utan stamtavla är en huskatt och ingenting annat. Det andra är att en registrering (alltså stamtavla) kostar 200:- att få ut. Tänk på detta, tvåhundra kronor, det är inte några pengar att tala om och definitivt inte något som sänker priset med ett par tusen?

* Ibland säger de sig sälja oregistrerad därför att en eller båda föräldrarna är oregistrerad och därför kan de inte registrera ungarna, vad beror det på? En orsak kan vara att ena eller ingen av föräldrarna ens är raskatt, uppfödaren själv kanske blivit lurad från början och så fortsätter det.

* En annan orsak till att vara mycket försiktig med att köpa oregistrerat är att någon av föräldrakatterna har sk. avelsförbud. Det finns fel som man inte avlar på och det kan vara en orsak till att uppfödaren inte får ta kull på katten och löser detta genom att låta bli att registrera ungarna. Sådana fel kan vara t ex svansknick och navelbråck. Föräldrarna kommer troligen inte att vara testade, så var medveten om att det är en risk du tar. Du kommer inte att få livförsäkra katten för mer än 1000-1500: -(beroende på försäkringsbolag) vilket i sig kan vara helt ok, bara du vet om det och själv tycker det är ok. Så länge du inte känner att du blir lurad utan du vet vad du köper och varför.

Så här säger ett ombud för Agria Djurförsäkring :Om huskatten är ID-märkt (chip eller öronmärkning) kan man livförsäkra katten för max 1000:-. Det är inte vanligt att någon vill det för den stora kostnaden är inte att skaffa en ny katt!! Det är vården som kostar.

Köper man då en "huskatt" för upp till 3500 kronor så kan ni själva räkna ut resten. (min kommentar)

Man kan gärna köpa dessa katter men jag säger bara att du ska var medveten om VAD det är du köper. En huskatt är en alldeles unik underbar katt precis som alla våra andra underbara katter.

Har du några frågor så hjälper jag gärna till att svara på dem så gott jag kan!

Vissa likheter i textformuleringar kan finnas på andra uppfödares varningar för dessa säljare. Innebörden är dock densamma.

Ursprungstexten kommer från Malin Sundqvist, Dagdrivarn´s Maine Coon.

Med hennes tillstånd publiceras denna texten om än lite ändrad.

 

 

 

 

Tillbaka till startsidan