Varför en Chinchilla/Shaded silver katt kostar som den gör !

 

När det ringer människor och frågar efter kattungar, som är till salu, kommer den oundvikliga frågan "Hur mycket kostar en Silver Perser?" Ibland blir det tyst i luren, ibland får man höra "men det är ju bara en katt", därför försöker jag förklara här varför en kattunge kostar som den gör. En uppfödare har ju som regel inte bara en avelskatt utan katteriet består oftast av 8-10 katter.
 

 Det första som kostar pengar är inköpet av bra avelsdjur. För att få avelsdjur av hög kvalité får man ge minst 10-15000 skr, oftast mer.
Då är katten inte utställd någon gång. Se nedan kostnader för det.


 Uppfödare måste registrera sitt stamnamn innan man får sälja rasrena kattungar. Engångskostnad, för närvarande, 1500 kr (SVERAK).

För att få ställa ut en katt och för att få registrera sina kattungar så måste man vara medlem i en klubb.
Medlemsavgiften i Calmare Kattklubb är fn 400:/ år.
Jag är också medlem i Silver News (100:-/år) och i Sölvkatten/Silverkatten i Danmark (350:-/år)

 Alla katterna i katteriet ska vara ID-märkta, 350-500 kr/katt.

 Alla katter i katteriet ska vaccineras årligen, ca 350 kr/katt. Kattungar ska vaccineras två gånger innan leverans,
priset är endast lägre om kullen är stor.

 Alla katterna ska avmaskas ca 150 kr/katt och år.

  Man ska köpa mat av hög kvalité. Cirka 1000:-/månad.
Toaströ/sand av hög kvalité vilket hos oss uppgår till ca 700:-/månad

 Man ska köpa klätterträd, leksaker, matskålar, transportburar, sandlådor, kammar, borstar, klosaxar koppel m m
dvs förbrukningsvaror.

När man lånar hane till sin hona, skall man betala språngavgift till hankattägaren, ca 1500 kr/kattunge .
Sen ett pris per kattunge , ofta 1000:-/st. Resan till och från parning och kanske t.o.m hotellövernattning om resan är för lång.
30-40 mil till en hane är mer regel än undantag.

 Man ska registrera kattungarna, 200 kr/ kattunge för stamtavlan. 300 för ej diplomerad uppfödare.

 Kattungarna ska veterinärbesiktas innan leverans, ca 350-500 kr/kattunge.

 Kattungen ska ID-chippas & avmaskas flera gånger innan den levereras ca 400 kr/kattunge

 Våra kattungar föds upp på kattungefoder av hög kvalité samt nötfärs, lammfärs, älgfärs, kyckling. Det blir en kostnad på
ca 1000 skr per kattunge innan de flyttar.
Så varje kattunge kostar ungefär 3200:- från födseln till den flyttar.
Under dräktigheten och diperioden ska även mamma katt ha mer mat av mycket bra kvalite´

 Olika tester på katterna t ex  PKD, FIV och Felv osv ca 600-800 kr/st och katt.
En hjärtscanning för HCM Kostar 1000:-/katt

 Alla katterna ska vara försäkrade, ca 1100 -1600 kr/katt och år. De utställda katterna är högre livförsäkrade. S*Qimmipek´s kattungar är dolda-fel försäkrade. Avelsdjuren är avelsförsäkrade. Hos oss betalar jag försäkringar för  ungefär 1800:-/månad

 Övrig veterinärvård t ex akutvård mm. Kan uppgå till många tusenlappar om olyckan är framme. Det är inte alltid rosenrött med förlossningar, ett kejsarsnitt kostar mellan 8000-14000 kr beroende på om det är jour avgift eller inte. En del har sina katter försäkrade en del inte, då blir det dyrt.

 

 Är man uppfödare kan man behöva göra reklam för sig, annonser mm Cirka 500:-/kull.En bra kamera med blixt och objektiv och en väl fungerande hemsida är en förutsättning att ha som uppfödare
Kattungeköpare vill ha fortlöpande information om sin kattunges utveckling vecka för vecka och jag lägger mycket tid och pengar på hemsida och fotografering

För att lära och för att kunna så mycket som möjligt i ämnet köps en del böcker in som handlar om katt och kattavel.
Jag går på kurser, föreläsningar och seminarier. För att hålla sig ajour med vad som händer i kattvärlden så måste man spendera tid för att sitta i telefon och surfa på Internet. Dator och Internetuppkoppling är därför en nödvändighet.

Ledighet från jobb vid sjukdom, parning och beräknad förlossning, cirka en vecka .
Ledighet vid vaccination och veterinärbesök
 

 Och vill man meritera sina katter så kostar en utställning upp till 1500 kr/dag och katt, då är rese/mat kostnader och ibland hotellkostnader inräknade. Är man två personer i hushållet så blir det mer för hotell och mat. Har man sen en Supreme Champion så har man varit i Norge  eller annat land utanför Sverige  tre gånger och det kostar en hel del . Resa till annat land än Norge kräver Rabiesvaccination  och EU pass Cirka 1000:- för det.
En resa på 30 mil för två katter och två personer går på cirka 4.500:- Uträkningen för att få en Suprem Champion är över 60.000 med alla kostnader

 Man måste inför utställningar och även till vardags bada sina katter! Schampo och balsam, sprayer mm är inte billigt, räkna med att det kostar 1000 kr/år.

 Övriga kostnader.....Det slits en hel del i hemmet och det kostar att reparera

 Allt detta gör att en Silver Perser kattunge hos S*Qimmipek´s kostar som den gör . Man kan aldrig garantera hur en lovande kattunge utvecklar sig. Därför är den "bara" lovande om man skulle vilja ha en utställningskatt. Kattunge som på veterinärbesiktningen eller som uppfödaren upptäcker har svansknick, navelbråck, extra tår, sammanvuxna tår eller endast en eller ingen testikel nere i pungen, säljs som sällskapskatt. Detta är inget som katten har ont av, så det innebär inte något mycket lägre pris på den kattungen!

 

Att vara uppfödare och att åka på utställning är alltså en kostsam historia men vi älskar våra katter och det är ett intresse och ett sätt att leva. För vad kan var härligare än att sitta med en liten nyfödd kattunge i famnen  eller en liten rosett i handen efter en  lyckad utställning. Det finns inget som slår det. Det finns inget som kan förta den underbara känslan att ha katter runt omkring sig dagligen.
Man lär känna många underbara människor så även om de kostar en del så är det värt det.
Den som tror att vi uppfödare gör detta för att tjäna pengar är helt ute och reser för skulle vi ta ut vad varje kattunge verkligen skulle kosta så skulle det bli
ofantliga summor.

 Priset på kattungar kan skilja en hel del mellan uppfödare. Du som köper katt från oss måste vara beredd att skämma bort kattungen med mat som den är van vid, annars är du inte familjen för oss. För oss är uppfödningen en hobby och inget vi tjänar pengar på. Det är ett sätt att leva helt enkelt.
De pengar som kommer in från försäljning av kattungar går oavkortat tillbaka till katternas omkostnader.
Detta kan vara en av förklaringarna till varför en raskatt kostar flera tusenlappar.

 

Tillbaka till startsidan